ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

 

 εγκληματα.jpg

Συλλογικό έργο

Εγκλήματα των ισχυρών. Διαφθορά, οικονομικό και οργανωμένο έγκλημα

Επιμέλεια: Σοφία Βιδάλη, Νικόλαος Κουλούρης, Χάρης Παπαχαραλάμπους

ISBN: 978-618-84272-6-6

Σελίδες: 448
Τιμή: 21 €

 

 

 Τα «εγκλήματα των ισχυρών» αποτελούν μια σχετικά νέα αναλυτική κατηγορία στην Εγκληματολογία, και συγκεκριμένα υπό το επιστημολογικό παράδειγμα της Κριτικής Εγκληματολογίας. Μιλάμε για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων τα οποία μέχρι τη δεκαετία του 1970 είτε δεν λογίζονταν ως εγκλήματα είτε δεν τους αποδιδόταν η πρέπουσα σημασία.
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή Εγκληματολογία, που εστιάζει την ανάλυσή της στα φυσικά πρόσωπα, η θεωρία για τα εγκλήματα των ισχυρών θέτει στο επίκεντρο ποικίλα «συστήματα εξουσίας» και οντότητες-δράστες. Ως «εγκλήματα των ισχυρών» καταγράφονται εγκλήματα του κράτους, του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των συμπράξεών τους, η δράση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και όψεις της διαφθοράς, που στην εποχή μας έχουν σαφώς συμβιωτική και λειτουργική σχέση.
Στο παρόν βιβλίο συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο τόμο θεωρητικές προσεγγίσεις και κριτικές αποτιμήσεις σχετικά με τα αίτια, τις επιμέρους εκδοχές και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων των ισχυρών, από την οπτική ιδίως της Εγκληματολογίας, αλλά και του ποινικού και του δημοσίου δικαίου. Σκοπός μας να αποτυπωθεί η προβληματική για τα εγκλήματα που αποτελούν το επίκεντρο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών κρίσεων στην εποχή μας, ιδίως δε στην Ελλάδα. Καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί και νέοι εξειδικευμένοι επιστήμονες συνεισφέρουν στο έργο αυτό, το οποίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε ερευνητές των φαινομένων αυτών και σε επαγγελματίες του ποινικοκατασταλτικού συστήματος (δικαστικούς λειτουργούς, αστυνομικούς, στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα έναυσμα για ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τα αίτια και τις πολιτικές αντιμετώπισης των εγκλημάτων των ισχυρών.

Συμμετέχουν κατά σειρά: Νικόλαος Κ. Κουλούρης, Στράτος Γεωργούλας, Αθανάσιος Χουλιάρας, Ουίλιαμ Αλοσκόφης, Χρήστος Κουρούτζας, Χάρης Παπαχαραλάμπους, Μαργαρίτα Γασπαρινάτου, Κώστας Κοσμάτος - Χρήστος Λαμπάκης, Ειρήνη Σταμούλη, Γεώργιος Απ. Αντωνόπουλος - Steve Hall, Βίκυ Βασιλαντωνοπούλου, Γεώργιος Χλούπης, Σοφία Βιδάλη, Ελένη Μιχαλοπούλου, Νικόλαος Χ. Τσιρώνης, Παναγιώτης Σπανός.

  

 


      

 

                                                                                                                                                                                                                                                              

© 2019 Houp. All rights reserved