Για τις κληρονομικές ασθένειες: Ύπαρξη, φύση, πρόληψη, θεραπεία
Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Κωνσταντίνος Ηροδότου
Πριν από εφτά χρόνια, η συστηματική αναζήτηση στην περίφημη Bibliothèque de l’Academie Nationale de Médecine (Βιβλιοθήκη της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής), στο Παρίσι, επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη για τους ερευνητές. Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας, ανακάλυψε ένα άγνωστο χειρόγραφο του Κοραή, γραμμένο στα λατινικά το 1790, με τίτλο De morborum haereditariorum: existentia, natura, prophylaxi et cura (Για τις κληρονομικές ασθένειες: ύπαρξη, φύση, πρόληψη, θεραπεία). Το κείμενο είχε γραφτεί για να υποβληθεί σε διαγωνισμό της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής των Παρισίων, ενός δυναμικού και νεωτεριστικού θεσμού, που κινούνταν στην τροχιά των Ιδεολόγων του Διαφωτισμού, με φιλόδοξο ιατρικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πολιτική ατζέντα. Ο Κοραής επιθυμεί να συνδέσει την ιατρική με την ελληνική αρχαιότητα, την πολιτική, την ηθική και τα πάθη. Έτσι, σε τελευταία ανάλυση, αναδεικνύεται στοχαστής της βιοπολιτικής, καθώς η επιθυμία γίνεται, τον 18ο αιώνα, ερώτημα πρωταρχικής σημασίας και συμπλέκεται με την εμφάνιση του πληθυσμού ως κύριου διακυβεύματος στον πολιτικό λόγο.
Το ανέκδοτο μέχρι σήμερα αυτό έργο έρχεται να προσθέσει μια σημαντική ψηφίδα στην εργοβιογραφία του Κοραή, θυμίζοντάς μας μια αγνοημένη όψη του: την ιατρική παιδεία και συγκρότησή του. Η ανά χείρας έκδοση είναι η πρώτη, σε όλο τον κόσμο. Το επόμενο διάστημα, Το έργο θα κυκλοφορήσει και στα γαλλικά. Η εισαγωγή και τα σχόλια του Κωνσταντίνου Ηροδότου προσφέρουν στον αναγνώστη ένα εργαλείο για να προσεγγίσει μια όψη του κοραϊκού έργου, σημαντική όχι μόνο για τη διανοητική διαδρομή του μεγάλου στοχαστή, αλλά και για την ιστορία της Ιατρικής, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και γενικότερα την ιστορία των ιδεών.
Πρωτόγονη Επανάσταση
Αρματολοί και Κλέφτες (18ος-19ος αιώνας)
Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Ματθαίου, Πόπη Πολέμη.Πρόλογος: Νίκος Θεοτοκάς
ISBN: 978-618-84272-4-2
Σπ. Ασδραχάς
Ν. Θεοτοκάς
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
ΑΝΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Οι «πρωτόγονοι της εξέγερσης» (1993)
Α. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ: ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Αρματολοί και κλέφτες στη Λευκάδα: 14 ανέκδοτες επιστολές.
Ανέκδοτα έγγραφα για τους αρματολούς Κ. Καστανά και Γ. Σταθά.
Σημείωμα για τον Αντρούτσο.
Ο κλέφτης Αδρούτσος: μερικές παρατηρήσεις και επανορθώσεις.
Σουλιώτικα σημειώματα.
Σταθάκης Παρούσης: ένας συνεργάτης του Λουδοβίκου Σωτήρη.
Γύρω από τον αρματολισμό κατά την Τουρκοκρατία και το ’21.
Από τη συγκρότηση του αρματολισμού: ένα ακαρνανικό παράδειγμα.
Αλληλογραφία και αφήγηση: διοικητικές αυθεντίες και διωκόμενοι (ιη’ - αρχές ιθ’ αι.)
Β. Η ΜΕΤΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΛΙΟΝΗΣ
Το κλέφτικο τραγούδι
Η μικρή ιστορία του Χρήστου Μιλιόνη.
Από τα γεγονότα.
Η μετάπλαση του γεγονότος.
Από τους τρόπους της μετάπλασης.
Παράλληλοι λόγοι.
Δομές και συμβάντα: οι κλέφτες του Βάλτου.
Η πολυμορφία του κόσμου της βίας.
Η οικονομία του κόσμου της βίας.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Το ποθούμενο.
Ιστορία σε έκθεση. Πρακτικές ψηφιακού σχεδιασμού
Σήμερα η Ιστορία μεταπηδά από το βιβλίο στο ψηφιακό περιβάλλον. Μετασχηματίζεται σε ψηφιακή υλικότητα, η οποία εκτίθεται στην οθόνη σε χώρους όπως το μουσείο, η ακαδημία, το αρχείο, η βιβλιοθήκη, το σπίτι. Η «Ιστορία σε έκθεση», ανοικτή πια στο βλέμμα του χρήστη/επισκέπτη, απαιτεί διαφορετικές από τις συνήθεις πρακτικές εργασίας και έρευνας προκειμένου να αποκτήσει την ψηφιακή μορφή της. Κομβικό ρόλο στις νέες πρακτικές παίζει η διαδικασία του σχεδιασμού, που προσδιορίζει τι είναι η ψηφιακή υλικότητα, πώς συμπεριφέρεται και πώς απεικονίζεται, προκειμένου να μεταδίδει νοήματα.
Το βιβλίο πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν στο σχεδιασμό ψηφιακών εφαρμογών με ιστορικό περιεχόμενο, θέτοντας σε διάλογο πρακτικές που απασχολούν επιστήμονες από το χώρο τόσο των εφαρμοσμένων όσο και των ανθρωπιστικών επιστημών.
Frederick Strong, Greece as a kingdom; A statistical discription of that country, from the arrival of king Otto in 1833, down to the present time