«Ωφελέειν ή Μη Βλάπτειν»: μια επίκαιρη συζήτηση για την ιατρική πρακτική εν μέσω υγειονομικής κρίσης, με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Ασκητοπούλου και του Αντώνη Βγόντζα
Ποια είναι τα σύγχρονα ζητήματα βιοηθικής και πώς θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με βάση το ανθρωπιστικό ιπποκρατικό πνεύμα; Πώς μπορεί να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του ασθενούς και παράλληλα να μη θίγονται τα συμφέρονται άλλων μελών της κοινωνίας; Με τι είδους διλήμματα έρχονται αντιμέτωποι οι σημερινοί γιατροί και πώς οφείλουν να τα διαχειρίζονται;
Η Ελένη Ασκητοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Ωφελέειν ή Μη Βλάπτειν: Διαχρονικές αξίες ηθικής και δεοντολογίας στο έργο του Ιπποκράτη”, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις ΕΑΠ, συζητά με τη Δ. Αθανασοπούλου για τα πανάρχαια ζητήματα ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας που επανήλθαν στο προσκήνιο σε αυτή την πανδημία.
Δεν παραλείπει να θίξει τον τρόπο με τον οποίο ο Ιπποκράτης (θα) αντιμετώπιζε ζητήματα, όπως η ευθανασία ή η άμβλωση, δείχνοντας πως τελικά ο όρκος του Ιπποκράτη δεν προωθεί τον ιατρικό πατερναλισμό σε βάρος της αυτονομίας των ασθενών.
Παράλληλα, παραθέτει και αναλύει καίριες νεότερες δικαστικές αποφάσεις ιστορικής σημασίας, οι οποίες στηρίχθηκαν στον Ιπποκρατικό Όρκο, όπως η δίκη των ναζιστών γιατρών στη Νυρεμβέργη.
Η ιδέα του βιβλίου, εξάλλου, που συνυπογράφει με τον διακεκριμένο νομικό Αντώνη Ν. Βγόντζα, γεννήθηκε μέσα από δικαστικές υποθέσεις ιατρικής αμέλειας, φανερώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία των δύο συγγραφέων ως επιστημόνων και ως ανθρώπων για την ιατρική ευθύνη σε σχέση με την ιατρική ηθική.
Τη συζήτηση με την Ελένη Ασκητοπούλου και τη Δ. Αθανασοπούλου μπορείτε να ακούσετε εδώ: